Blog zielarski

Blog

Żywice – aromatyczne ukojenie prosto z natury

Żywice – aromatyczne ukojenie prosto z natury

Żywice – ukojenie prosto z natury   Pod nazwą żywic kryją się związki organiczne, wytwarzane przez pewne gatunki roślin. Bezbarwne, jasne lub całkiem ciemne wydzieliny wypływają z umiejętnie naciętych pni konkretnych drzew – tak pozyskane, zastygają i przyjmuję formę proszku lub kryształków. Składają się przede […]

Orzech czarny – bezwzględny dla pasożytów

Orzech czarny – bezwzględny dla pasożytów

    Orzech czarny – szlachetny i bezwzględny   Orzech czarny (Juglans nigra) to gatunek drzewa liściastego, którego naturalnym obszarem występowania jest wschodnia i środkowa część Ameryki Północnej. Potrafi osiągać nawet 40 metrów wysokości, a z jego smukłego pnia pozyskuje się drewno o pięknym, ciemnobrunatnym […]

4 owoce o największej zawartości witaminy C

4 owoce o największej zawartości witaminy C

4 owoce o największej zawartości witaminy C na świecie.

 

witamina C Plantago    W internecie, a także w życiu codziennym często można zaobserwować spory pt: " Które owoce mają najwięcej witaminy C"… Typowe laickie odpowiedzi to najpewniej..cytryna, pomarańcza, czarna porzeczka, pietruszka ( pomijam fakt niebytu pietruszki w owocowej nomenklaturze ).. powyższe odpowiedzi mało mają wspólnego z prawdą. Poniżej przedstawię 4 owoce o najwyższej zawartości witaminy C na świecie. Jeszcze kilka lat temu wymienione w poście surowce były rzadkością, dziś już coraz bardziej popularne w Europie są dostępne dla każdego z nas.

Uwaga!! W dalszej części tekstu nie znajdziesz informacji o "witaminie C lewoskrętnej, prawoskrętnej, turboskrętnej, izomerach, wlewach itd…" Debatę na ten temat chętnie poobserwuję w komentarzach. 🙂  

Witamina C posiada szereg pozytywnych właściwości, nasze organizmy nie są w stanie syntetyzować tej witaminy, nie potrafimy też jej magazynować. Nadmiar wydalany jest z moczem. Niezmiernie ważne jest uzupełnianie niedoborów.

Witamina C bierze udział:

  • w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • jest silnym antyoksydantem, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym
  • zmniejsza uczucie zmeczenia
  • pomaga utrzymać równowagę układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • bierze udział w poprawie gospodarki energetycznej organizmu
  • bierze udział w procesach powstawania kolagenu
  • poprawia wchłanianie żelaza
  • niezbędna do prawidłowego fukcjnowania naczyń krwionośnych, zdrowego wyglądu skóry, a także kości stawów i zębów.

 

Zanim przejdę do naszych czterech surowców dla porównania zamieszczam zawartość witaminy C w surowcach najczęściej przytaczanych:

  • sok z cytryny:  46mg/100g

  • natka pietruszki: 176mg/100g

  • owoce rokitnika: średnio 120 – 400 mg/100g

 

Miejsce IV

ACEROLA

 

 Acerola ( Malphigia glabra ) Plantago          

 

 

 

 

Acerola ( Malphigia glabra )

Rodzina: Malpighiaceae

Rodzaj: Malpighia

Gatunek: Malpghia glabra
Synonimy: Malpighia biflora, M. nitida, M. peruviana, M. uniflora, M. fallax, M. lucida, M. neumanniana M. punicifolia, M. semeruco, M. undulata,
Popularne nazwy: Acerola, Barbados cherry, escobillo, health tree, huesito, Puerto Rican cherry, West Indian cherry cereso, cerezo, Wiśnia amazońska
Surowiec: owoce, liście

Zawartość witminy C: ok. 1,677 mg /100 g

 Acerola pomimo tego, że znajduje się na miejscu czwartym zdecydowanie bije na głowę większość naszych rodzimych owoców pod względem koncentracji witaminy C. W Ameryce Południowej szczególnie popularne są soki z aceroli. Spożywana bywa również na surowo. Tradycyjnie acerola stosowana jest w leczeniu grypy, jako środek przeciwzapalny, moczopędny wspomagajcy układ krążenia i gojenie się ran. Swoje zastosowanie znalazła również w leczeniu reumatyzmu, cukrzycy, anemii obniżaniu cholesterolu, problemach wątrobowych. W Brazylii, garść świeżych owoców Aceroli jest zjadana podczas gorączki i biegunki. Zyskała zastosowanie w stanach zapalnych, jest stymulantem dla wątroby i nerek, a także do wsparcia funkcji serca, jak również stosowana do leczenia ran.

Proszek z aceroli kupisz tutaj.

 

 

 

 

Miejsce III

OWOC DZIKIEJ RÓŻY

 

Owoc dzikiej róży plantago

 

 

 

 

Owoc dzikiej róży (Rosa canina L)

Rodzina: Rosaceae

Rodzaj: rosa
Gatunek: R.canina L
Synonimy: R. balsamica, R caesia, R. montana, R stylosa, R subcanina, R subcolina

Nazwy popularne: Dzika róża, Rose hips, baźka, bobidupa, babia dupa, babicha, róża polna, róża cierniowa, szypszyna, nieszpółka, psia róża
Surowiec: owoc, płatki kwiatów

Zawartość witaminy C: ok. 2,000 – 2,500mg / 100g

Owoc dzikiej róży to jeden z najłatwiej dostępych surowców. Róża jest bardzo rozpowszechniona, występuje na terenie całego kraju.  Należy pamiętać aby zebrane owoce suszyć w temperaturze poniżej 40 stopni Celcjusza przez niezbyt długi okres. Przy pominięciu tych zaleceń straty witaminy C sięgają nawet 75%. Jeśli chcemy mieć pewność co do jakości surowca owoce zbierajmy sami lub kupujmy w sprawdzonych sklepach. Róża występuje licznie przy drogach co nie wpywa korzystnie na jej jakość.  Dzika róża jest też prawdziwą skarbnicą innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B, także prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są również bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen, zeaksantyna), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne.

Owoc dzikiej róży kupisz tutaj

 

Miejsce II

Camu Camu

 

Camu Camu Magazyn-Zdrowia.pl

 

 

 

 

Camu Camu (Myrciaria dubia)

Rodzina: Myrtaceae
Rodzaj: Myrciaria
Gatunek: Myrciaria dubia
Synonimy:, Marliera macedoi, Myrciaria caurenisis, M. divarticata, Eugenia divaricata, E. grandiglandulosa, M. lanceolata, M. obscura, M. paraensis, M. phillyraeoides, M. riedeliana, M. spruceana, Psidium dubium
Nazwy etniczne: Camu-camu, Rumberry,
Cacari, Camo Camo
Surowiec: owoc

Zawartość witaminy C: ok. 2,700 mg / 100g

Camu Camu (Myrciaria dubia) to drzewo dziko rosnące Amazońskiej puszczy Peru i Brazylii. Owoce są niezwykle bogate w witaminę C, a także potas, żelazo, leucynę, ryboflawinę, aminokwasy i minerały. Brak jest doniesień o tradycyjnym czestym spożywaniu Camu Camu przez rdzennych mieszkańców, większość źródeł jako powód takiego stanu rzeczy podaje nezwykle kwaśny smak owoców. Obecnie owoce Camu Camu używane są do wytwarzania soków, lodów smakowych. Stosowane są w przypadku przeziębień, grypy, jako antyoksydant w profilaktyce chorób nowotworowych.   Zawarty w owocach kwas elagowy zwiększa antyoksydacyjny potencjał rośliny.  Owoce Myrciaria dubia są coraz bardziej rozpowszechnione w Europie i cieszą się ogromnym powodzeniem wśród świadomych konsumentów. Przeważnie dostępne są w formie proszku ( mielone owoce ). Owoce stanowią doskonałą alternatywę syntetycznego kwasu askorbinowego, bioflawonoidy obecne w roślinie wzmacniają przyswajalność witaminy C.

Camu Camu w proszku kupisz tutaj.

 

 

Miejsce I

Śliwka kakadu

Cacadu plum Magazyn-Zdrowia

 

 

 

 

Śliwka kakadu  (Terminalia ferdinandiana)

Rodzina: Combretaceae
Rodzaj: Terminalia
Gatunek:
Terminalia ferdinandiana
Synonimy: Gubinge, Kakadu plum, murunga, billygoat plum
Surowiec: owoc

Zawartość witaminy C:  od 1000 do  5300 ( inne źródła wskazują 2300 – 3150mg )

Śliwka kakadu żółto-zielony owoc niewielkich rozmiarów ( 1 cm średnicy , 2 cm długości ). Terminalia ferdinandiana występuje w Australii. Owoce stanowią niedołączny element diety Aborygenów. Często spożywane na surowo lub w formie dżemu. Owoce zawierają średnio od 1000 – 3150 mg witaminy C na 100g masy, niekiedy wartość ta przekracza 5000 mg. Porównywalnie pomarańcza zawiera ok. 50mg wit. c /100g.  Drzewa na których rosną owoce murunga  występujące w stanie dzikim zawierają znacznie więcej witaminy C, aniżeli formy uprawiane przez rdzennych mieszkańców. Osobiście nigdy nie miałem przyjemności kosztować owoców kakadu, nigdy też nie spotkałem ich na naszym rynku. Uważam ten surowiec za nieosiagalny w Polsce.

 

 

Podsumowując wszystkie przytoczone  przykłady owoców to ogromne bogactwo witaminy C oraz innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelemtów. Bioflawonoidy zawarte w roślinach sprawiają, że witamina C staje się przyswajalna w większym stopniu niż jej syntetyczna kuzynka w proszku czy tabletkach. Jestem zwolennikiem zróżnicowanej diety oraz naturalnych form wzmacniania organizmu dlatego też polecam uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów naturalnymi drogami. Zdania na ten temat są jednak podzielone. Mój wybór jest jednak prosty i oczywisty. Jakie są Wasze doświadczenia ?

Zachęcam do dzielenia się spostrzeżeniami na temat oddziaływania wymienionych surowców w komentarzach.

 

 

Tekst: mgr inż Bogdan Łukaszewicz

 

Źródła:
http://www.naturalhub.com/natural_food_guide_fruit_vitamin_c.html
http://www.rain-tree.com/camu.htm#.WKsnTRqmmM8
http://www.healwithfood.org/nutrition-facts/camu-camu-vitamin-c.php
http://www.naturalnews.com/040649_kakadu_plum_antioxidant_foods_Australia.html

10 naturalnych i skutecznych antydepresantów

10 naturalnych i skutecznych antydepresantów

10 ziołowych i skutecznych antydepresantów Okresowe stany depresyjne przytrafiają się zdecydowanie chyba każdemu bez wyjątku. Nie minę się z prawdą, jeśli stwierdzę, że owe niekorzystne stany dokuczają znacznie częściej mieszkańcom północnej części naszej planety niż południowcom. Nie należy mylić depresji i pokrewnych chorób, z okresowym […]

36 leczniczych właściwości ziół europejskich

36 leczniczych właściwości ziół europejskich

        36 leczniczych właściwości ziół Europy             Zioła zarówno krajowe jak i egzotyczne posiadają niezwykle szerokie spektrum działania leczniczego. Na szczęście, obecnie istnieje trend "powrotu do korzeni" i to w dosłownym znaczeniu, bowiem korzenie, kwiaty, kłacza i inne surowce zielarskie towarzyszą ludziom […]

Adaptogeny – nasi ziołowi przyjaciele

Adaptogeny – nasi ziołowi przyjaciele

 Adaptogeny – ziołowi przyjaciele

Wczoraj obserwowaliśmy zjawisko jakim jest BLUE MONDAY, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. Odczuliście jego skutki ? A może cały zimowy okres jest dla was trudny ze względu na brak słońca, częste zachmurzenia i niskie temperatury? Złe samopoczucie, brak energii, no i oczywiście nieodłączny "przyjaciel" człowieka- stres. Nie brzmi to najlepiej prawda? Niestety większość z nas zna ten stan. Jednak My, ludzie, którzy kochają Naturę, ufamy jej mocy i wiemy, że i w takiej sytuacji potrafi o nas zadbać. Mianowicie zajmiemy się dziś tematem ADAPTOGENÓW. Jest to ciekawy i dość szerokie zagadnienie, które postaramy się wam pokrótce przybliżyć. Z definicji Adaptogeny "to zioła i leki ziołowe mające uodparniać organizm na stresy". Dla nas stres to skutek nieradzenia sobie z ciężką sytuacją np. egzamin, problemy w pracy i w domu lub choroba. Objawami są bóle brzucha, wymioty, biegunki lub zaparcia , bóle głowy, nerwowość i szereg innych. Często narażamy na stres również nasze narządy – podróże (zmiana klimatu), zanieczyszczone powietrze, brak odpowiedniego nawodnienia, złe odżywianie itp. Te czynniki stresogenne natury psychicznej jak i fizycznej, powoli wyniszczają nasz organizm doprowadzając do różnych chorób. Adaptogeny pomagają nam radzić sobie w stresowych sytuacjach, poprzez wzmocnienie naszego organizmu. Działają one kompleksowo: podwyższają naszą odporność oraz ułatwiają zwalczanie szkodliwych czynników wywołujących stres. Grupa tych ziół wyróżnia się tym, że doskonale przystosowuje się do trudnych jak i ekstremalnych warunków środowiska w jakim żyje. Taką adaptację do niekorzystnych warunków ułatwiają zawarte w tych roślinach substancje chemiczne. To właśnie te właściwości wykorzystuje nasz organizm, gdy spożywamy wspomniane magiczne ziółka. Pamiętajmy jednak, że zioła w głównej mierze nie działają doraźnie, jak "złoty" środek, który zastosujemy w chwili wzmożonego wysiłku, choroby lub rozstrojenia psychicznego a wszelakie zaburzenia znikną jak za dotknięciem magicznej różdżki. Surowców adaptogennych używamy raczej profilaktycznie w celu wzmocnienia organizmu, tak, aby w razie trudnych warunków szybciej zwalczył infekcje . Oczywiście, moment w którym włączymy adaptogeny nie jest ważny, może być w chwili silnego stresu (psychicznego i fizycznego) lub w lepszym okresie. Ważne natomiast jest, żebyśmy stosowali je regularnie i przed dłuższy czas – dopiero wtedy zauważymy efekt. Skutkiem takiego działania będzie np lepsze samopoczucie, mniejsze zmęczenie, ogólne rozluźnienie, łatwiejsze zwalczanie chorób, . Czy przekonaliśmy was już do rozpoczęcia kuracji adaptogenami? Jeśli tak to jeszcze wymienimy i krótko opiszemy najpopularniejsze rośliny tej grupy ziół. 

 

Adaptogeny Plantago

 

 

Lista jednych z najbardziej znanych i skutecznych adaptogenów.

 

Wszystkie opisane zioła możecie nabyć  tutaj.

ŻEŃ SZEŃ SYBERYJSKI ( Eleutherococcus senticosus ) Surowiec ten poprawia witalność oraz wzmacnia odporność psychiczną i fizyczną. Pobudza procesy myślowe, oraz korzystnie wpływa na ogólną wydolność organizmu. Zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które są przyczyną powstawania chorób serca i cukrzycy. Czytaj więcej…

 

 

 

ASHWAGANDHA ( Withania somnifera )

Ashwagandha to niezwykle popularna roślina w medycynie wschodu. Surowiec poprawia procesy uczenia się, zdolności zapamiętywania. Znacznie polepsza samopoczucie, szczególnie pomocna w stanach depresyjnych. Czytaj więcej…

 

 

MACA ( Lepidium Meyenii )

Roślina pochodząca z Peru. Stosowana w przypadku ogólnego przemęczenia, depresji, klimakterium, wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Stosowana przez sportowców. Czytaj więcej...

 

 

SUMA ( Pffafia Paniculata )

Inna nazwa tej rośliny to żeń-szeń brazylijski. Pochodzi z Ameryki Południowej , a surowcem leczniczym jest korzeń . Wspomaga nasz układ nerwowy i odpornościowy. Spożywając Sumę czujemy mniejsze zmęczenie, łatwiej radzimy sobie ze stresem. Stosowana przez sportowców ( kształtuje sylwetkę, poprawia kondycję). Działa korzystnie na naszą wątrobę oraz funkcje seksualne. Czytaj więcej…

 

RÓŻENIEC GÓRSKI (Rhodiola rosea)

Typowy adaptogen, łagodzi objawy stresu poprzez przywrócenie równowagi w naszym organizmie. Zwiększa stężenie beta-endrofin w mózgu, poprawiając nasz humor; działa korzystnie na układ nerwowy; poprawia pamięć; zmniejsza zmęczenie fizyczne jak i psychiczne; zwiększa poziom energii. Dzięki tej roślinie czujemy się silniejsi , mocniejsi i pełni pozytywnej energii. Czytaj więcej…

 

 

  REISHI

Szerokie spektrum działania tych grzybów na organizm człowieka najwcześniej odkryto na Dalekim Wschodzie. Wg.Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Reishi określane jest mianem grzyba nieśmiertelności, dodaje energii, chroni przed złą energią pomaga odzyskać życiową równowagę. Czytaj więcej...

 

 

 

  CYTRYNIEC CHIŃSKI (Schizandra chinensis)

Wykazuje silne działanie adaptogenne, hepatoprotekcyjne, przeciwstresowe. Naturalne i zdrowe źródło witamin ( C i E) i bioflawonów. Wzmacnia system nerwowy, zwiększa zdolność pracy umysłowej. Redukuje zmęczenie, a tym samym poprawia naszą aktywność fizyczną. Czytaj więcej…  

 

 

 

Już niedługo opiszemy nieco szerzej bardziej egzotyczne adaptogenne rośliny, których działanie lecznicze może wprawić w osłupienie. Przyjrzymy się nieco bliżej Red Kwao Krua, Fo – ti, Codonopsis pilosula oraz Astragalusowi.

Pozdrawiam

B.Ł

Słowniczek zielarza cz. I

Słowniczek zielarza cz. I

   Słowniczek zielarski cz.I    Wraz z Nowym Rokiem, nowym dniem i kolejną godziną dołącza do naszej wspaniałej grupy zielarzy sporo osób. To właśnie dla Was stworzyliśmy mały słowniczek podstawowych pojęć zielarskich, który będzie niezbędny przy rozpoczęciu przygody z medycyną naturalną. Przyjemnego czytania 🙂 SUROWCE […]

Horny Goat Weed – „Ziele napalonej kozy”

Horny Goat Weed – „Ziele napalonej kozy”

Horny goat weed (łac. Epimedium sagittatum) to jedna z roślin, którą zaliczamy do bylin z rodziny Epimedium. Ogólnie obejmują one ponad sześćdziesiąt gatunków, a większość z nich rośnie w Chinach. Sama Epimedium sagittatum z języka chińskiego nazywana jest Yin Yang Huo, choć spotkać można ją […]

Podstawowe zioła używane w leczeniu dzieci.  Część I

Podstawowe zioła używane w leczeniu dzieci. Część I

Zioła mogą być pomocne nie tylko w zwalczaniu wielu dolegliwości u osób dorosłych, ale również i dzieci. Szczególnie gorączki, kaszlu i innych objawów przeziębienia. W stosowaniu ich u dzieci należy jednak zachować szczególną ostrożność. Wszystko ze względu na mało odporny organizm malców. Które więc zioła używane w leczeniu dzieci mogą się Wam przydać?

Zioła na gorączkę

Jedną z najczęstszych dolegliwości, z jaką borykają się nasze dzieci jest gorączka. Co w tym przypadku? Bardzo dobrze sprawdzi się wówczas dziki bez czarny (łac. Sambucus nigra L.). Jego kwiaty zawierają w sobie związki flawonoidowe oraz witaminę C. Z kolei owoce bogate są w garbniki, witaminy A i B oraz kwasy organiczne. Bez czarny działa więc napotnie i łagodnie przeczyszczająco. Co ważne napar z tej rośliny przygotować można nawet noworodkowi.

Surowcem leczniczym w tym przypadku są także kwiaty lipy (łac .Tilia mordata Miller). Jako że zawierają one związki flawonowe oraz śluz, lipa działa napotnie, uspokajająco i ma właściwości osłaniające. Poza gorączką po napar z jej kwiatów sięgnąć można też przy zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli.

Kolejnym ziołem skutecznym w walce z gorączką u dzieci jest malina właściwa (łac. Rubus idaeus L.). W tej roślinie leczniczo działają owoce zawierające śluz, flawonoidy, garbniki, witaminę C, B2, PP oraz pektyny. Napar wykazujący działanie napotne stosuje się przy przeziębieniu i grypie. Podaje się go dziecku od siódmego miesiąca życia.

 

Zioła na kaszel suchy

Przy kaszlu suchym zalecana jest babka lancetowata (łac. Plantago lanceolata L.). Ta zawiera w sobie między innymi śluz, garbniki i flawonoidy. Ma w związku z tym działanie osłaniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i uodparniające. Napar taki może być podawany dzieciom od pierwszego miesiąca życia.

Innym ziołem stosowanym przy walce z kaszlem suchym jest prawoślaz lekarski (łac. Althaea officinalis L.). Właściwości lecznicze mają jego liście, zawierające w sobie śluz, karoten i witaminę C. Napary z liści prawoślazu zaleca się nawet noworodkom, które walczą z suchym kaszlem, a także zapaleniem gardła czy krtani. Oprócz naparów dobrym sposobem na łagodzenie chrypki, suchego gardła, jest zalepwanie liści zimną wodą na kilka godzin. Powstały napój uzyska konsystencję lekko żelową, tworzącą ochronną powłokę na śluzówce.

Zioła na kaszel mokry

Przy kaszlu mokrym dobrze sprawdzi się natomiast sosna zwyczajna (łac. Pinus silvestris L.). Jej pączki zawierają w sobie garbniki, olejek eteryczny i dużą ilość witaminy C. Dlatego też poza działaniem wykrztuśnym sosna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Pamiętać należy jednak, że odwar z pączków sosny podaje się dziecku, które ukończyło drugi rok życia.

Stosowanie

Wszystkie powyższe zioła używane w leczeniu dzieci nie powinny im zaszkodzić, choć stosować się trzeba przy nich do pewnych zasad. Przede wszystkim w żadnym wypadku nie należy przekraczać zalecanych dawek. Wszystko po to, aby nie wywołać niepożądanych skutków ubocznych, które mogą dziecku zaszkodzić. Niezbędna jest też obserwacja. Zwłaszcza w przypadku małych dzieci, kiedy możemy nie wiedzieć nic o alergenach wywołujących u nich alergie. Obserwacja pozwoli więc ocenić, czy nie wystąpiła reakcja alergiczna. Poza tym sugerujemy, aby zioła używane w leczeniu dzieci stosowane były maksymalnie przez dwa lub trzy tygodnie.

 

Wszystkie zioła możesz nabyć tutaj.

Wszewłoga górska – ziele Św. Hildegardy

Wszewłoga górska – ziele Św. Hildegardy

Wszewłoga górska (łac. Meum athamanticum) to okazała bylina z rodziny roślin selerowatych, która dorasta do 60 cm wysokości. Jako że preferuje ona obszary o klimacie umiarkowanie chłodnym, występuje głównie w Europie Zachodniej i Środkowej. W Polsce spotkamy ją na nielicznych obszarach w Sudetach, gdzie zasiedla […]