Blog zielarski

Ilex Guayusa ekwadorska kuzynka Yerba Mate

5 (99.05%) 21 votes

Ilex Guayusa – skarb Ekwadoru

Ilex Guayusa to gatunek południowoamerykańskiego drzewa, z którego pozyskuje się liście służące do parzenia napoju, którego właściwości porównuje się z tymi, jakie mają Yerba Mate czy zielona herbata – jednak to, co ma do zaproponowania Guayusa, wyróżnia ją z tego grona. Roślinę tę można chyba bez posądzenia o przesadę nazwać jednym z najcenniejszych, naturalnych skarbów Ekwadoru.

Ilex Guayusa ( Wayusa ) 

Niepozorna skarbnica

Drzewo, które botanika opisuje nazwą Ilex Guayusa, występuje na dość rozległym obszarze górnego dorzecza Amazonki – można je spotkać już w południowej Kolumbii czy w peruwiańskich okolicach Andów, ale to na nizinnych terenach Ekwadoru rośnie najliczniej. Rozwijając się, z początku przypomina krzew, ale w miarę upływu czasu łodygi stają się coraz masywniejsze, a sama roślina może osiągać nawet 30 metrów wysokości. Jak informują prace botaników, w odpowiednich porach roku można rozpoznać ją po białych kwiatach, wyrastających bezpośrednio z pnia czy też kulistych, czerwonych owocach. Jednak kluczowym powodem, dla którego warto w Puszczy Amazońskiej rozglądać się za tym drzewem, są jego liście.

 

Zbiory liści GuayusaTo, co nauka odkryła we wnętrzu liści z drzewa Guayusa, jest doprawdy zdumiewające. Są one bogatym źródłem kofeiny (szacuje się, że porcja wyciągu może jakościowo odpowiadać ośmiu filiżankom kawy), witamin i szeregu związków aktywnych, dzięki którym wyciąg z liści posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Pośród tych substancji warto wymienić wpływającą na układ nerwowy teaninę, regulującą funkcjonowanie dróg trawiennych i moczowych teofilinę, działający antyseptycznie i ściągająco kwas galusowy czy silny, naturalny przeciwutleniacz, jakim jest kwas chlorogenowy. Według znawców w porcji wyciągu znajduje się dwa razy więcej antyoksydantów, niż w tej samej ilości zielonej herbaty – i ta informacja może znacząco wpłynąć na oblicze profilaktyki chorób nowotworowych czy dotyczących układu sercowo naczyniowego.

 

Wielowiekowa tradycja

SzamanTo, co dla Europejczyków może dopiero stać się nowym trendem, dla Indian zamieszkujących wciąż Amerykę Południową jest przekazywanym z pokolenia na pokolenie, elementem codziennej rutyny. Dotąd żywym zwyczajem jest samodzielne zbieranie liści i suszenie ich na słońcu. Susz jest następnie gotowany: przez przynajmniej 10 minut, zazwyczaj trwa to pół godziny. W zwyczajowej porcji mieści się około pięciu liści Guayusa – i od takiego wzmacniającego, wyciszającego stres i pobudzającego do działania napoju Indianie rozpoczynają każdy dzień. Co ciekawe, tworzą też specjalne, przeznaczone do picia wyciągu naczynka, które nazywają się guayuceros.

Podejrzewa się, że zwyczaj picia takiego wyciągu sięga czasów starożytnych – a potwierdzają to odkrycia archeologiczne, które ujawniły obecność liści Guayusa w grobie pochodzącym ze schyłku czasów antycznych. Zapiski jezuickich misjonarzy, pracujących w Ameryce Południowej w XVIII wieku potwierdzają, że ów wyciąg odgrywał sporą rolę w codziennym życiu tubylców. Według tych notatek, służył on zarówno do przeprowadzania rytualnych ceremonii, związanych z wywoływaniem proroczych snów, jak też służył podtrzymywaniu dobrego samopoczucia wszystkich członków plemienia. Na mężczyzn napój działał pobudzająco, dawał im siły do spędzania całego dnia na polowaniu w dżungli, a jako środek wykrztuśny pomagał w naturalny sposób rozprawić się na przykład z kaszlem i zatruciami. Kobiety wiązały zaś przyjmowanie napoju ze wzmaganiem płodności, stosowano go także do złagodzenia dolegliwości, jakie dawały choroby weneryczne.

 

Zdrowy nawyk

Guayusa jest keczuańskim skarbem już tylko z nazwy – obecnie każdy może doświadczyć niezwykłego działania tego niepozornego, podobnego do herbaty napoju. Posiadając suszone liście, można przygotować je tak, jak Indianie, czyli gotując dwie łyżki stołowe surowca w 250 ml wody lub po prostu zalać je wrzątkiem. Napój można osłodzić miodem, niektóre przepisy polecają dodawanie mleka czy oleju kokosowego. Taka filiżanka egzotycznego naparu (lub wywaru) podziała ogólnie wzmacniająco, pomoże organizmowi rozprawić się z infekcjami, ureguluje działanie układu pokarmowego i skutecznie oddali senność.

Ilex guayusa

Pośród licznych zalet płynących z picia wyciągu z liści Guayusa warto podkreślić jego niezwykły wpływ na układ nerwowy. Porcja tego napoju potrafi zniwelować destrukcyjny wpływ stresu, ale owe działanie uspokajające nie wywołuje poczucia otępienia. Wręcz przeciwnie: teanina, odpowiedzialna za sedatywne właściwości wyciągu, jednocześnie pobudza płaty potyliczne mózgu do wytwarzania fal typu alfa – odpowiedzialnych za zdolności koncentracji i twórczego myślenia. Filiżanka Guayusa oddala więc niepokój i napięcie, ale wyłącznie po to, by otworzyć umysł na znacznie bardziej produktywną aktywność.

 

 

                                                     

 

Ilex guayusa ręcznie zbierany liść z rodzinnych poletek Ekwadoru zakupisz tutaj

 

 

Dawkowanie:

Tradycyjnie zastosowanie wskazuje by 2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody. Inna metoda przewiduje gotowanie liści ok 10 minut.  Liście można wcześniej utrzeć lub gotować je już bezpośrednio wodzie. Napój można pić ciepły lub zimny, do smaku można dosłodzić go miodem.

 

Źródła:

https://books.google.pl/books?id=8V0oDwAAQBAJ&pg=PT1227&lpg=PT1227&dq=ilex+guayusa+synonyms&source=bl&ots=Und-WpevZ-&sig=ckf3o42fhbAaMsae2vB7legxInM&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjw8MqAjOvVAhVEK1AKHU-qAy8Q6AEIYDAG#v=onepage&q&f=false

https://www.researchgate.net/publication/295085067_Amazonian_Guayusa_Ilex_guayusa_Loes_A_Historical_and_Ethnobotanical_Overview

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *